Vastgoed jargon: Wat is multi tenant en wat is single tenant?

Wat is multi tenant en wat is single tenant? Flexas.com legt het uit.

Een vraag die wij als online adviseur in kantoren veelal te horen krijgen is: wat is multi tenant en wat houdt dit in? Dit is nu een typisch vastgoed jargon dat heel veel gebruikt wordt en u als zoeker naar een kantoor zeker tegen zult komen.

Wat is single tenant?

Single tenant betekent dat u als huurder de enige bent in een gebouw en het helemaal huurt. U hoeft in deze vorm van huur niets te delen met andere bedrijven en kunt het gehele pand naar eigen inzicht (rekening houdend met de verhuurder) indelen en inrichten. De huurovereenkomst is hierbij vaak voor langere termijn, vaak vijf of tien jaar.

Wat is multi tenant?

Multi tenant is het huren van een kantoor in een gebouw met andere huurders. U huurt dan een kantoorruimte in een gebouw waar al andere huurders gevestigd zijn en de verhuurder een deel aan jouw verhuurd. In de meeste gevallen deelt u de faciliteiten met mede huurders. Denk hierbij aan het delen van lunchfaciliteiten, vergaderruimtes en (soms) receptie.

Er bestaan verschillende varianten van mulit tenant kantoorruimte huren, namelijk; huren in een bedrijfsverzamelgebouw, huren in een business center of huren in een kantoorconcept met coworking space.

Bij een bedrijfsverzamelgebouw regelt u eigenlijk het meeste zelf en deelt u enkele faciliteiten met andere huurders.

In een business center zult u een hogere mate van gedeelde faciliteiten en allerlei extra services ervaren. Er zijn hierbij twee opties, een all huurprijs (gebruik van faciliteiten zonder bij te betalen) en betalen voor wat u gebruikt. Extra services die aangeboden worden zijn: receptieservice, telefoondienst, stomerij, het boeken van zakenreizen en nog veel meer!

Een kantoorconcept met coworking space is redelijk vergelijkbaar met het huren in een business center. Het verschil zit hem vooral in de coworking space, een grotere mate van community met veel events en een, in veel gevallen, aantrekkelijke inrichting die veel ondernemers aanspreekt.

Het grootste voordeel van mulit tenant huren

De verhuurder neemt meer verantwoordelijkheid in het verzorgen en aantrekkelijk houden van het kantoorgebouw. Daarnaast speelt zij een grotere rol in het faciliteren van contact tussen huurders. Dit gebeurt tijdens evenementen, via een nieuwsbrief, een app of hun website. Hiermee komen we meteen bij het grootste voordeel voor huurders van multi tenant kantoren.

Je netwerk uitbreiden!

Als ondernemer beseft u waarschijnlijk uitstekend dat een goed netwerk essentieel is voor het succes van het bedrijf. Doordat de verhuurder actief interactie tussen huurders faciliteert komt u laagdrempelig in contact en ontstaan hier samenwerkingsverbanden uit. Bovendien komen hier ook vaak direct of indirect nieuwe klanten uit voort! Juist daarom is het huren van dit type kantoor ook zo populair. Met name in de grote steden is hier een enorme groei zichtbaar. Vooral bij kantoren in Brussel en Antwerpen, maar nu ook steeds meer buiten de grote steden. 

Meer weten?

Is het nog niet helemaal duidelijk? Of wil je graag weten wat er het beste bij jouw bedrijf past? Onze experts helpen je graag en volledig gratis!

Blogcategorie